PZU logo
info

Info:
+372 622 4599

Pakane tõi kaasa põlenguid, elektriseadmed ja ahjud peavad korras olema

Esimene külmalaine tõi kohe kaasa rohkem põlenguid, millest mitme põhjuseks olid elektriseadmed, näitab kindlustusfirma PZU ülevaade. Kuna elektri kallinemisega võib tõusta ahikütte vajadus, siis tuleb veenduda, et aastaid „reservis“ olnud küttekolle on töökorras.

„Eesti suurimate kindlustusfirmade hulka kuuluv PZU saab keskmiselt ühe tulekahjuteate nädalas. Pakase saabumisega laekus PZU-le lühikese ajaga 10 teadet, kus peamiselt tekitasid põlengu elektriseadmed. Viimase 10 päeva põlengute kogukahju ulatub hinnanguliselt 200 000 euroni,“ ütles PZU Kindlustuse varakahjude grupi juht Marge Habakukk.

Habakukk lisas, et tänavu on PZU registreerinud ligi kaks korda rohkem era- ja äriklientide tuleõnnetusi kui 2020. aastal.

Rääkides viimase aja juhtumitest, siis ühel juhul süttis varahommikul kõrvalhoones vee kiirsoojendaja, kuigi eelnevalt ei olnud ühtegi märki, et midagi oleks valesti. Teine juhtum oli eramajas, kus  magamistoas süttis soojapuhur – põleng õnnestus omal jõul kustutada, kuid tuba ja sisustus said kannatada.

Ühel hommikul tekitas põlengu soojuskiirguri rike, nii et süttisid madrats, voodiots ja voodilina. Pererahvas kustutas põlengu vee ja autost toodud pulberkustutiga, kuid tuba sai tugevaid suitsu- ja tahmakahjustusi. Ühel elamul süttis välissein. Möödakäija kutsus päästjad ja tulekahju kustutati. Kustutustööde käigus eemaldati maja ühelt seinalt vooderdus ja esiku katus.

Kuigi küttekollete põlenguid on olnud sel talvel õnneks vähe, on esimesi märke ahjude taassünnist, kuna elektriga kütmine on läinud palju kallimaks. „Küttekolded peavad olema korras. Korstnat tuleb pühkida igal aastal ning kord viie aasta jooksul peab seda tegema professionaalne korstnapühkija. Alates 1. märtsist 2021 peavad korstnapühkijad ja pottsepad kõik küttesüsteemidega seotud toimingud kandma riiklikku küttesüsteemide portaali,“ lisas Habakukk.

Habakuke sõnul viib põlenguni siiski peamiselt inimeste hooletu käitumine: suitsetamine, pliidile küpsema jäetud toit, järelevalveta küünlad või muud juhtumid. Sageduselt teine tulekahjude põhjus on elektripaigaldiste ja –seadmete rikked.

Fotodel näited hiljutistest põlengutest (allikas: PZU).

 

PZU on AB "Lietuvos draudimas" Eesti filiaali kaubamärk Eestis. AB "Lietuvos draudimas" on Leedu kahjukindlustusselts, mis kuulub rahvusvahelisse PZU kontserni. Enne kindlustuslepingu sõlmimist tutvuge tingimustega ja vajadusel küsige lisainfot telefonil +372 622 4599.